Aktuelt

Her bygger vi opp en samling med fagartikler, kundehistorier og nyheter. Tips oss gjerne om ting du mener har interesse for flere i bransjen.

Kontakt oss
To ingeniører med laptop i samtale i industrilokale.

Tynnplater: Et lønnsomt alternativ i stål- og aluminiumsprosjekter

10.07.2024

Utforming av produkter og løsninger med tynnplater fremfor mer massive alternativer, viser seg ofte å gi bedre økonomi i et prosjekt der råvarene er stål eller aluminium. Årsakene finner vi blant annet i mer presis design, effektiv produksjon, rimeligere transport, enklere og meget presis montering og større rom for modifiseringer.

Det er lett å fortsette i vante baner, med metoder og materialvalg som er blitt brukt i alle år. Ekstrudering, fresing og sammenstilling av firkantrør med sveis har alle sine fordeler på en rekke områder.

Samtidig viser det seg at bruk av tynnplater som stanses eller laserskjæres og knekkes er et vel så godt alternativ i mange tilfeller. Her kan man bygge inn smarte jigger og sammenkoblinger i konstruksjonen.

Det er ikke sjelden at våre ingeniører får tilbakemeldinger fra oppdragsgivere som er overrasket over resultatene. Spesielt når det viser seg at oppgavene ble løst raskere og til et lavere budsjett enn tidligere.

La oss se på noen eksempler.

Last ned guide: Smartere konstruksjon med tynnplater

 

Enklere med flatpakking av tynnplaterlatpakket sikring for energisektoren

Seksjonering innomhus i transformatorstasjoner rundt om i landet var opprinnelig gjort med stålrammer og gittervegger. Tilpasninger med sveising og montering ble gjort på stedet. Med strengere krav til sikkerhet, kom tynnplateløsninger på banen.

Dører, rammer, himling og skillevegger er konstruert med stans og knekk av tynnplate i stål, der høyspentbrytere og andre komponenter i trafostasjonen blir fullstendig skjermet. Løsningen har et standardisert design som kan tilpasses og benyttes i alle stasjoner.

Komponentene produseres i vår fabrikk og blir levert flatpakket ved hver stasjon, der alt blir montert.

Denne prosessen gir en langt mer effektiv leveranse, samtidig som sikkerheten flyttes opp på nødvendig nivå.

Så du denne? Effektiv utvikling av nye produkter med små design-ressurser

 

Fra firkantrør til tynnplate

Vi går også gjennom egne innøvde rutiner og metoder: I en årrekke har vi importert ferdige stålrammer fra utlandet. Dette er en underleveranse til løsninger for en oppdragsgiver. Rammene er fremstilt av firkantrør, bunnsolide og dertil tunge.

I arbeidet med enklere logistikk og forbedring av virksomhetens bærekraft (lenke), ble vi klar over de omfattende ressursene som kreves for å produsere og transportere disse konstruksjonene. Da besluttet vi, sammen med oppdragsgiver, å prøve ut design og fremstilling av tynnplate-baserte rammer.

Resultatet var positivt: Rammer med samme funksjon, men fremstilt av tynnplater, ga en halvering av stålforbruket. Ikke bare hadde det en god effekt på eget karbonavtrykk. Det ga en rimeligere løsning for vår oppdragsgiver.

Les også: Bevisste valg av materialer og metoder

 

3D-modellering av alle tynnplateprodukter

Når vi ser på årsakene til gevinstene man kan hente ut av et tynnplate-prosjekt, er den sømløse overgangen fra design til produksjon en sentral fellesnevner. Konstruksjon i 3D-verktøy gir presise digitale tegninger som mates direkte i både stansemaskin, laserskjærer, robotknekker og -sveis. Fremstilling i produksjonslinjene er automatisert, har meget høy presisjon og går raskt.

Presisjonen i maskinparken overføres med samme presisjon til montasjen - delene passer «som hånd i hanske».

Til sammenligning krever en konstruksjon av firkantrør ofte mer manuelle prosesser. Det kan bety større arbeidskostnader, mer tid og økte muligheter for feil.

Tynnplater er neppe svaret på alle metallkonstruksjoner, men det er verdt et forsøk å undersøke om dette kan gi mer effektive løsninger.

 

Ønsker du et nærmere innblikk i hvordan Tronrud Engineering Moss håndterer alle ledd i et prosjekt?

Kontakt oss eller last ned denne guiden for detaljer om engineering, produksjon, montering og distribusjon:

New call-to-action

Denne artikkelen ble publisert første gang 3. mai 2023, der vi har gjort noen nødvendige oppdateringer.