Aktuelt

Her bygger vi opp en samling med fagartikler, kundehistorier og nyheter. Tips oss gjerne om ting du mener har interesse for flere i bransjen.

Kontakt oss
Skreddersøm av hyllesystemer til nye Deichmanske bibliotek.

3200 meter med avansert hyllesystem

03.02.2022

På oppdrag fra Bico Bygg og Innredning og Led ibond har Tronrud Engineering Moss vært hovedleverandør av et high-end smart bokreol-system til Deichmanske hovedbibliotek.

Det nye biblioteket i Bjørvika i Oslo preges av en type hyllereolsystem som benyttes i store deler av bygget. De er komponert av spesialekstruderte hyller og rørprofiler, perforerte sideplater - og hyllene har integrert smart ledbelysning.

Totalt er det satt opp 2700 hyller med til sammen 72 000 ledpunkter. Reolene er plassert i fem etasjer, i områder som utlånsavdeling og lesesal.

Engineering

Tronrud Engineering Moss ble tildelt prosjektet gjennom Bico og Led ibond, og oppgaven gikk ut på å fremstille reoler etter et gitt design. Våre oppgaver ble flere:

 • Prosjektledelse
 • Engineering
 • Velge ut samarbeidspartnere med tilleggskompetanse
 • Montering
 • Logistikk

Prosjektledelse

Prosjektledelsen omfattet blant annet faglige møter med flere leverandører, der vi kom frem til gode løsninger for reolelementer hos underleverandører i tillegg til vår egenproduksjon av reolelementer.

Våre ressurser på design og engineering bearbeidet designet av selve hylleprofilen. Ekstrudering av såpass store flater i aluminium er ikke en vanlig metode, og vi måtte sørge for nødvendig bæreevne samtidig som det ble plass til integrert ledbelysning og kabeltrekk.

Deichmanske reol 2

Reolsystemet i Deichmanske består av en rekke bearbeidingsprosesser

Spesialkompetanse

I produksjonen samarbeidet vi med Norsk Hydro, som har spesialkompetanse på ekstrudering. De tilvirket nødvendig verktøy og kom frem til en godkjent prototype. Her var det spesielt høye krav til en pen overflate og høye toleranskrav på profiler og hylleelementene.

De perforerte sideplatene ble lakkert med spesialutviklet pulverlakk for å unngå resonans mellom ulike materialtyper .

Alle aluminiumsdeler ble eloksert for å få en slitesterk overflate i ønsket fargetone.

Det var et også et krav om at sammenføyninger ikke skulle ha synlige skruer. Derfor ble det utviklet støpte koblinger for sammenføyning mellom rørprofilene.

Monteringen av reolene foregikk i vår montasjeavdeling, der liming var en sentral metode. Dermed kunne vi levere reoler som var «plug and play» til vår oppdragsgiver.

Deichmanske Hylle ekstrudert

Ekstruderte hylleflater klar for lakkering og montering.

Komplisert leveranse

I praksis var den endelige leveransen et kapittel for seg: I innspurten med det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika var det hektisk aktivitet med mange parter involvert i en rekke ulike prosesser.

Der fikk vi slot-tider, hvor vi kunne levere rundt 100 reoler pr. gang. Det krevde god planlegging av premontasje og logistikk sammenlignet med om vi skulle ha kjørt et par store leveranser.

Omfattende bearbeiding

I sum har vi her fremstilt reoler ved hjelp av en rekke bearbeidingsprosesser:

 • Stansing
 • Knekking
 • Maskinering
 • Støping
 • Ekstrudering
 • Eloksering
 • Pulverlakkering
 • Liming

Resultatet er en omfattende leveranse med hyllesystemer som oser av kvalitet.

Profesjonell samarbeidspartner på engineering

Bico selv oppgir en opplevelse av Tronrud som svært profesjonell gjennom hele prosessen.

– Både gjennom forprosjekterings-, detaljprosjekterings-, produksjons- og gjennomføringsfasen, men også i tiden etter overlevering har det gode samarbeidet fortsatt, sier avdelingsleder Kristoffer Emberland ved Signalbygg hos Bico Bygg og Innredning AS.

Han peker på at Tronrud Engineering Moss bidro med både sin spesialkompetanse, prosjekterfaring og sitt nettverk.

– Det de ikke kunne løse selv, fikk de bistand med av andre spesialister. Tronrud og deres prosjektleder har gjennom hele prosessen kommet med forslag og løsninger, også på utfordringer utover det som kunne forventes. Hele veien har de vært oppfattet mer som en samarbeidspartner enn en underleverandør. Bico kan på det sterkeste anbefale å gjøre lignende prosjekter med Tronrud, sier Emberland.

Ta gjerne en kikk på denne guiden der vi beskriver detaljene i slike designoppgaver:

New call-to-action