Aktuelt

Her bygger vi opp en samling med fagartikler, kundehistorier og nyheter. Tips oss gjerne om ting du mener har interesse for flere i bransjen.

Kontakt oss
Fasade i tynnplate-stål og glass

Konstruksjoner der tynnplater kan være et bedre alternativ

22.11.2023

Ulike konstruksjoner har ulike krav til egenskaper som vekt, styrke, nøyaktighet, design, fleksibilitet og funksjonalitet. I tillegg kommer hensyn til budsjett. Her ser vi på hvordan tynnplater kan innfri på en rekke områder der man tradisjonelt velger tyngre og mer kostbare materialer og metoder.

I en konstruksjon der styrke står i fokus, vil flere nærmest på automatikk gå for solide firkantrør. Med høye krav til nøyaktighet, er maskinerte komponenter ofte førstevalget.

Vi ser ikke så sjelden at en designer «går i fella» med å koble kravene i prosjektet til et vant sett med råvarer og metoder for tilvirkning. La oss se på hvordan tynnplater kan innfri på de fleste områder.

Last ned guide: Smartere konstruksjon med tynnplater

 

Konkurransedyktig innovasjon med tynnplater

Innledningsvis et eksempel fra et oppdrag ute i felt: Vi jobber med en maskin som skal operere om bord på skip. Dette er såpass fersk innovasjon at vi må begrense detaljene. En konkurrerende anbyder demonstrerte en konstruksjon med stålrør, mens vi foreslo tynnplater. Oppdragsgiver var litt skeptisk fordi dette var en utradisjonell måte å bygge ting på, men vi fikk anledning til å gå løs på prosjektet. Nå er vi straks i mål med funksjonell løsning.

Årsaken til at dette har fungert, er egenskapene til tynnplater og alle de metodene denne råvaren innbyr til. 3D-modeller overføres direkte til produksjonen, som leverer presise detaljer som hullplassering og opptrekk med gjenger i stanseprosessen. Dette fører til kort montasjetid. Minimalt med sveising bidrar både til spart tid og lavere budsjett I tillegg gir knekking og falsing solid styrke, mens riktig materialvalg og tilpasset overflatebehandling sørger for nødvendig C-klasse.

Dette prosjektet er bare ett eksempel på hvordan konstruksjonsoppgaver med hell kan løses med tynnplater. Et annet eksempel er pakkemaskinene som eksportertes i stor skala.

Les også: Konstruksjon med tynnplater kan øke lønnsomheten

 

Når kan du velge tynnplater?

La oss gå litt mer systematisk til verks. Hva slags egenskaper preger prosjektet, og kan tynnplater egne seg her?

Høy presisjon

Maskinerte komponenter er ekstremt presise og benyttes der det i praksis ikke tolereres noe avvik. Firkant rør er på et vis i den andre enden av skalaen. Sammenføyninger med bolter eller sveis kan fort få litt forskyving.

Tynnplatekomponenter designes i en 3D-modell og stanses eller laserskjæres med presise mål. Opptrekk i plata med samtidig gjenging for skrue gir høy presisjon som viser seg mer enn nøyaktig nok for en rekke prosjekter.

 

C-klasse

Korrosjonsbestandighet betyr ikke bestandig syrefast stål. Innendørs og under normale forhold utomhus vil belagt svartstål med etterfølgende pulverlakkering løfte materialets C-klasse flere hakk.

 

Materialstyrke

Ved behov for materialer som bærer, kan en tynnplate formes for å gi tilstrekkelig styrke.

Knekking er vel den mest kjente måten å bearbeide stål- eller aluminiumsplaten på. Ved å knekke en u-profil, kan du lage bærende komponenter med samme styrke som stålrør - men med skreddersydd utforming.

Speil er forsenkinger i platen som både er et design-element og et metode som øker styrken.

Falsing av en tynnplate gir både mer styrke og en pen avslutning.

Samlet gir disse metodene nødvendig styrke samtidig som du kan tilpasse løsningen til de designønskene som oppdragsgiver har.

 

Vekt

Hvis du har behov for å minimere vekten av konstruksjonen, kan bruk av ulike tykkelser på platene gi mulighet for lavere totalvekt.

Og sett i sammenheng med forrige avsnitt: Ved å stanse ut et speil i flaten, kan du eksempelvis gå ned en halv millimeter i platetykkelse sammenliknet med en slett plate.

 

Produksjon

Noen ganger er det behov for å levere raskt når konstruksjonen først er klar og godkjent.

Med design i 3D-verktøy integrert med produksjonsapparatet, er den videre prosessen smidig.

Alle hullbilder for detaljer som hengsler, låser og elektroniske komponenter kommer på plass samtidig som delene stanses ut eller skjæres i fiberlaseren.

Gjenget opptrekk gjøres i stanseprosessen, slik at du slipper å ettermontere/sveise på mutter.

Fleksible monteringsmetoder, avhengig av hva som fungerer best: Bolter, skruer, popnagler eller sveising der det er absolutt nødvendig.

 

Budsjett

Lav vekt, høy C-klasse, presise mål og kort produksjonstid kombinert med et begrenset budsjett kan bli en drøy utfordring. Tynnplater har gode forutsetninger for å oppfylle alle de tekniske og praktiske kravene i kombinasjon med mer moderate budsjetter.

 

Revisjon

Ved behov for å gjøre endringer i en eksisterende løsning, har du en fordel når ting er satt sammen av tynnplatekomponenter. Det er alle muligheter til å ettermontere nye deler og skjule kabling til ny elektronikk, som en sensor, bryter eller kamera.

 

Design

I noen prosjekter veier det visuelle uttrykket ekstra tungt. Da er det smart å ta for seg spekteret av metoder som er tilgjengelig for å forme og prege tynnplateløsninger - med tilstrekkelig styrke og C-klasse. Utomhus kan det være fasadekledning og -utsmykning. Under tak har vi ledet prosjektet med reolsystemene ved «nye» Deichmanske bibliotek.

 

Ønsker du flere detaljer, så ta gjerne kontakt eller last ned denne guiden for detaljer om engineering, produksjon, montering og distribusjon:

New call-to-action