Når du konstruerer en løsning basert på tynnplater, er det praktisk å kjenne til forskjellene i egenskaper for stansing og laserskjæring av komponentene. De to produksjonsmetodene blir stadig mer likeverdige med tanke på effektivitet og budsjett, men det er viktige tekniske ulikheter.
Stansing av tynnplater har «alltid» vært mer økonomisk enn laseskjæring fordi den tradisjonelle metoden har gått fortere. De siste årene har det imidlertid skjedd en større utvikling på laseskjæring enn på stansing når det gjelder hastigheter.
Hvis vi tar utgangspunkt i en 2 mm tynnplate av stål, vil det i dag være vanskelig å avgjøre om en stansemaskin leverer billigere produkter enn en laser. Derfor spiller det i praksis mindre rolle hvilken metode du velger med tanke på tidsbruk.
Derimot er det fysiske egenskaper ved de to metodene som man bør ta hensyn til.
Stansing av tynnplater
Dette er en effektiv, rask og rimelig metode, spesielt ved behov for perforering og forming av platen. La oss si du du skal fremstille et tradisjonelt redskap som en sil. Produksjonen krever massiv og repetitiv hulltaking, og da er stansing normalt å foretrekke på grunn av hastighet, mulighet for bruk av clusterverktøy og en rimeligere produksjonsprosess.
Hvis det er spesielle krav til selve snittflaten ved bearbeiding av tynnplaten, gir laser ofte en mer presis snittflate langs hele platetykkelsen - enten det er i hullene eller langs konturen.
Ved tradisjonell stansing får man en klippe- og riv-effekt ved at den øverste tredelen av tynnplaten klippes, mens de resterende to tredeler blir revet av.
Dette gir noe ulike dimensjoner på over- og undersiden av snittflaten. Denne egenskapen merker man mer, jo tykkere platen er. Det finnes imidlertid spesialverktøy som motvirker denne effekten.
Dette er et forhold for designer å vurdere ved valg mellom stans og laser som produksjonsmetode.
Her er noen inntrykk fra vår produksjon med stansing av tynnplater:
Opptrekk og speil i tynnplater
Derimot har du ikke noe alternativ til stansing der det er behov for å forme tynnmetallet underveis, som opptrekk, gjenger og speil.
Korrosjonsbeskyttelsen kan vise seg bedre med stansing: Denne metoden gir en gunstig effekt på snittflaten når du tilvirker emner av belagte tynnplater: Belegget er lagt på for å gi korrosjonsbeskyttelse, og ved stansing blir dette belegget dratt med over kanten og et stykke ned på snittflaten.
Les mer: Riktig overflatebehandling
Laserskjæring av tynnplater
Denne metoden går stadig raskere, og tynnplater får rette og rene snittflater.
Her har du stor frihet til designe former og fasonger, så lenge det ikke er snakk om å bygge i høyden. Som nevnt fordrer opptrekk, speil og gjenger bruk av stansemaskinen.
Prosessen med å programmere nye operasjoner er rask og forholdsvis ukomplisert med en laserskjærer.
Laser med vannkjøling gir muligheter for å skjære tykke materialer med kontroll på temperaturen underveis. Det bidrar til en høy materialutnyttelse:
Når du skjærer i en tykk plate uten kontinuerlig kjøling, tilfører du så mye energi at plata blir varm. Da er det vanskeligere å skjære pent, men med kjøling blir snittet perfekt.
Flere detaljer om laserskjæring i denne videoen fra vårt produksjonsanlegg:
Unngå varmgang med laserskjæring
Kjøling betyr også at du kan skjære ut emner tett i tett på en tynnplate i én prosess. Uten kjøling må du ha større avstand mellom delene som skjæres ut – eller bearbeide tynnplaten i seksjoner for å unngå beskjæring rett ved siden av der det allerede er blitt veldig varmt.
Sjekk for sikkerhets skyld at produsentens laser skjærer med nitrogen når det er snakk om svartstål. Tidligere var det en utfordring at stålet fikk en oksidhinne ved laserskjæring med oksygen. Denne måtte fjernes før videre overflatebehandling.
Skjæring med nitrogen gir en blank snittflate, som ikke krever bearbeiding i etterkant.
Så du denne? Triplet produksjon med tynnplater
Laser og stansing er ikke konkurrenter
I sum er ikke laserskjæring og stansing av tynnplater konkurrerende metoder. De har hver sine egenskaper og ulik effekt på emnene du skal tilvirke. Noen ganger er det avgjørende for sluttproduktet. Andre ganger er det hipp som happ.
Derimot er det avgjørende at konstruktør og produsent har en felles forståelse av nødvendige egenskaper og funksjoner på løsningen som skal fremstilles – og velger den mest hensiktsmessige produksjonsmetoden.
Kontakt oss eller last ned denne guiden for detaljer om engineering, produksjon, montering og distribusjon: