Aktuelt

Her bygger vi opp en samling med fagartikler, kundehistorier og nyheter. Tips oss gjerne om ting du mener har interesse for flere i bransjen.

Kontakt oss
Maskin for stansing med opptrekk i tynnplater.

Tynnplater: Slik får du bedre økonomi i stål- og aluminium-prosjekter

26.06.2024

Hvordan kan du redusere kostnadene i produksjon av stål- og aluminium-konstruksjoner uten å gå på akkord med styrke og funksjon? Ved å velge alternative materialer, metoder og kvaliteter, kan du forbedre marginene merkbart.

La oss se på en bedrift vi har samarbeidet med en stund nå. Den leverer hyllesystemer som opprinnelig ble tilvirket av firkantrør. Solide saker, men økte stål- og strømpriser gjorde lønnsomheten mindre glamorøs.

I jakten på å redusere kostnader kom vi i prat og utviklet prototype på en hyllekonstruksjon basert på knekking av tynnplater. Resultatet ble en lettere løsning som krever mindre stål i produksjonen. Hyllesystemet er beregnet på bruk innomhus i tørre lokaler, så overflatebehandlingen var kun kosmetisk.

Monteringsdetaljer som forsenkede boltehull kom på plass i samme prosess som utstansing av delene. Det ga raskere montering.

Konklusjon: Omlegging av produksjonen til tynnplater med redusert råvareinnsats og tidsbesparende montering, førte til bedre marginer. En ekstra effekt med redusert bruk av stål var et redusert karbonavtrykk og dermed et løft for bærekraften.

Les gjerne: Økt bærekraft i tynnplateprosjekter

Last ned guide: Smartere konstruksjon med tynnplater

 

Effektiv 3D-modellering av tynnplatekonstruksjoner

Dette illustrerer at en revurdering av etablerte produksjonsrutiner kan gi bedre økonomi i prosjektene. Vi kan jo se mer generelt på hvordan bevisste valg av materialer og kvaliteter kan ha en god effekt i den retning:

Til grunn for det hele ligger bruk av 3D-verktøy for å modellere en løsning. Her får vi en detaljert modell med data som går direkte inn i produksjonsapparatet. Design og konstruksjon henger så tett sammen med produksjon at det vil gi redusert tidsbruk over tid.

Nyttig lesing: Eksperthjelp til produktutvikling

 

Automatisert produksjon av tynnplateløsninger

Programmerte roboter til laserskjæring, stansing og knekking av tynnplater i en automatisert produksjon bidrar til raskere fremstilling av produktene.

Produksjonsmetodene stansing og skjæring har også gevinster alene:

  • god råvareøkonomi på grunn av
    • maksimal utnyttelse av materialet
    • minimalt med svinn
  • raskere montering med
    • selvlåsende sammenføyninger
    • opptrekk og forsenking for bolter og skruer

Tynnplater gir en lav terskel for å standardisere produksjonen. Deler kan utformes universelle, som ved at høyre- og venstrefront er like fordi komponenten er hullet på begge sider. Å lage de ekstra hullene gir knapt merkbare ekstrakostnader og spares uansett inn når du reduserer produksjonsprosessen.

Les også: Laserskjæring eller stansing av tynnplater?

 

Bruk samme tynnplatetykkelse

Styrkeberegning er nødvendig når du designer en løsning. Derimot spiller detaljene i valg av materialkvalitet en mindre rolle i selve produksjonen.

Forklaring:

Ulike deler vil ha ulike krav til styrke, og tradisjonelt vil du spekke en materialoversikt med forskjellige materialtykkelser. Det trekker opp kostnadene.

Ofte kan det være smartere å standardisere platetykkelsen der det er mulig: Det blir likevel rimeligere fordi produksjonsprosessen blir mer tidseffektiv.

Standardisering kan omfatte:

  • like hulldiametere
  • like platetykkelser
  • like typer materialer
  • like skruetyper
  • like sammenføyningsmetoder

Video: Se produksjonsprosessene her

 

Kostnader ned, kvaliteten opp

Ved å redusere kostnadene på slike områder, kan virksomheten oppnå nødvendig forbedring av marginene samtidig som du leverer en løsning eller et produkt som mer enn oppfyller kravene til kvalitet og funksjon..

Ønsker du et nærmere innblikk i metoder og kompetanse hos Tronrud Engineering Moss? Kontakt oss.

Eller last ned denne guiden for detaljer om engineering, produksjon, montering og distribusjon:

New call-to-action

Denne artikkelen ble publisert første gang 6.3.2023 og er oppdatert.